Régebbi vagy rosszul karbantartott épületek esetében eljön a pillanat, amikor a tulajdonos szeretné lecserélni a fedést (esetleg cseréplécezéssel együtt), vagy akár a teljes fedélszerkezetet is. Statikai szempontból az alábbiakat kell figyelembe venni a tető cseréjekor:

Fedéscsere

A régebbi fedések között gyakori a palafedés vagy a zsindelyfedés, melyet gyakran szeretne lecserélni a tulajdonos (főleg ha újonnan vette az épületet) cserépfedésre. Tekintettel arra a tényre, hogy a cserép súlya a pala súlyát jelentősen meghaladja, főleg betoncserép alkalmazásakor, ilyenkor a fedélszerkezetet célszerű ellenőrizni a cserépfedésből származó többletterhekre. Ellenkező esetben túlzott lehajlásokat, torzulásokat szenvedhet el a tető szerkezete, mely hosszú távon a beázásokon túlmenően szilárdsági, használhatósági problémákat okoz.

A tető szerkezetének ellenőrzését végeselemes program segítségével végezzük. Jellemzően az ún. mértékadó, tehát a legjobban terhelt keresztmetszetet vizsgáljuk, de komplikáltabb tetőformák esetén előfordulhat, hogy a fedélszéket 3D-ben visszük be a programba, így vizsgáljuk az egyes részek egymásra hatását is. A számítási eredmények függvényében dönthető el, hogy a fedéscseréből származó többletterhekre biztonsággal megfelel-e a tető szerkezete, esetleg szükséges-e megerősítés, vagy más megoldást kell találni és maximalizálni kell a fedés súlyát.

Palafedés esetén tudni kell, hogy az azbesztpala veszélyes hulladéknak számít, elszállítása szigorú szabályokhoz, hatósági engedélyhez kötött és meglehetősen költséges.

Fedélszék cseréje

Az épület teljes tetőszerkezetének cseréje esetén, még abban az esetben is, ha azt az eredeti geometriával megegyezően építjük újra, tevékenységünk hatósági engedélyhez kötött tevékenységnek minősül, tehát a cseréről engedélyezési tervet kell készíttetni. Az engedélyezési tervnek a vonatkozó jogszabályok alapján van egy építészeti tervfejezete, és egy tartószerkezeti (statikai) tervfejezete. Ebben igazoljuk, hogy az új fedélszerkezet a felvett geometriai méretekkel, és az alkalmazott anyagminőségekkel és keresztmetszetekkel alkalmas lesz a szabvány szerinti terhelések biztonságos viselésére, valamint ellenőrizzük, hogy csatlakozásai a meglévő szerkezetekhez szakszerűen készüljenek el.